Een dagje meekijken op school met Daniel

Binnenkomst om 08.30 uur
Daniel loopt de school binnen. Hij wordt verrast met het geluid van zachte pianomuziek die in de hal aanstaat. Het eerste wat hij doet is een bezoekje brengen aan zijn locker. Hij doet zijn schoenen en jas uit, stopt ze in de locker en trekt zijn slofsokken aan. Daniel vindt het prettig dat hij op zijn slofsokken mag lopen, dat voelt net alsof hij thuis is. Vervolgens pakt hij zijn chiparmband en doet dit om zijn pols.

02-630x411

Met deze armband kan hij inchecken bij activiteiten. Bij de lockers komt hij zijn vriendje tegen en samen lopen ze door naar het workshopbord. Samen plannen ze voor elke dag 1 workshop, steeds uit een andere categorie. Voor de maandag kiest hij gitaarles, dinsdag soep maken, woensdag boksen, donderdag windsnelheid meten en de vrijdag een gastles van een schilder. Daniel vult samen met een hulpouder zijn keuzes in op het digitale planbord op de iPad. Op deze manier kan goed worden geregistreerd welke kinderen en hoeveel kinderen er bij de activiteiten aanwezig zijn. Het planbord is door elke medewerker op zijn of haar persoonlijke iPad te openen.

Keuzeprogramma
Als hij klaar is met het planbord loopt hij naar zijn favoriete lokaal, het natuurlokaal. Bij de deur van het lokaal checkt hij in met zijn chiparmband. Hij wil deze maand graag leren over de woestijn. Omdat het lekker weer is zijn de schuifwanden naar buiten opengezet. Zo kun je kiezen of je binnen, buiten of in de natuurkas gaat zitten. In en rondom het natuurlokaal is het erg groen en zijn er veel materialen aanwezig, zoals stenen, schelpen, opgezette dieren, grondsoorten, botten, planten, houtsoorten, etc. De geur van de planten en de buitenlucht vindt Daniel heerlijk in het natuurlokaal. Daarnaast geeft het werken in de buitenlucht hem een vrij gevoel.

227c1fccaa12f64ce6aba1146443f58f

Daniel heeft aan het begin van de maand enkele leervragen opgesteld bij het vak natuur. Deze heeft hij via de IPad opgeslagen in zijn digitale portfolio: Wat voor dieren leven hier?, waarom leven die hier?, hoe overleven ze?, wonen er ook mensen in de woestijn?, waarom is het in de woestijn zo warm?, hoe komt al het zand in de woestijn? Daniel neemt plaats aan de buitentafel. Hij neemt zijn werkmap, een pen, potloden en een laptop mee. Vervolgens loopt hij naar de boekenkast en zoekt het boek over de woestijn erbij. Via een kindvriendelijke zoekmachine op de laptop gaat hij proberen zijn leervragen te beantwoorden. Soms kijkt hij ook even in het boek of daar iets anders geschreven staat. Hij schrijft de antwoorden in zijn werkmap op. Hij is van plan om met de opgeschreven informatie een volgende keer een Prezi maken en deze aan zijn mentorklas te presenteren.

Hij werkt tot 09.30 uur aan zijn natuurleervragen en gaat dan naar de leeslounge. Hij checkt eerst in. In de leeslounge kun je zelf kiezen op wat voor plek je gaat lezen: bank, zitzak, stoel aan tafel, buiten, etc. Hij pakt zijn favoriete boek uit de boekenkast en gaat op een zitzak zitten lezen. Naast hem zitten 2 meisjes van 14 jaar die uit een geschiedenisboek aan het lezen zijn en een jongetje van 3,5 jaar die wordt voorgelezen door een hulpouder. Soms komt het voor dat Daniel een boek zoekt dat niet op school aanwezig is. Daarvoor ligt een lijst klaar in de leesruimte waarop namen of onderwerpen van boeken kunnen worden geschreven. 1x per week gaat een groepje kinderen met een medewerker naar de bibliotheek om boeken te ruilen.

stlukes5

10.00 uur: dagopening
Om 10.00 uur stopt hij met lezen, want dan gaat de bel: het is tijd voor de dagopening. De dagopening vindt plaats in de grote hal. In de grote hal staan stoelen, banken en poefen voor het podium. De directeur van de school wenst alle kinderen en medewerkers vanaf het podium een goede morgen en vertelt dat Aylin en Iker vandaag jarig zijn. Aylin en Iker mogen op de verjaardagsstoelen op het podium komen zitten en worden met muziekinstrumenten en gezang toegezongen door de hele school. De leerlingenraad komt vervolgens op het podium en vertelt waar ze deze week over zullen vergaderen. Tips en ideeën vanuit de rest van de school mogen in de ideeënbus worden gestopt en zullen in de vergadering worden meegenomen. Als dit klaar is, komt de muziekleraar op het podium en speelt op zijn gitaar 2 liedjes waar iedereen bij meezingt. Vervolgens wenst de directeur iedereen een fijne dag. De kinderen gaan eten en drinken of aan het werk met rekenen of taal.

Eten en drinken
Na de dagopening gaat Daniel altijd naar de kookloods. Eerst loopt hij langs zijn locker om zijn banaan te pakken. De kookloods is een grote ruimte met verschillende keukens, grote tafels op verschillende hoogtes en stoelen op verschillende hoogtes, zodat iedereen met elkaar kan eten. 6 leerlingen en 1 medewerker zijn al bezig met het snijden van stukken fruit. Daniel geeft zijn banaan aan hen en zij leggen zijn banaan bij het andere fruit op de fruitschaal. Daniel pakt een paar stukken fruit van de fruitschaal en een kop thee met honing. In de kookloods zitten leerlingen en medewerkers door elkaar. De buitenmuren zijn opengeschoven, zodat je ook buiten kunt zitten. Daniel gaat met zijn vriendje van 5 jaar aan een tafel binnen zitten. Om 10.45 uur zijn ze klaar gaan ze samen naar het rekenlokaal.

KHB319_d_71203-5

Rekenen en taal
Daniel gaat naar het rekenlokaal. Dit is een groot lokaal met een schuifdeur in het midden. Soms staat deze schuifdeur open en soms dicht. Vandaag staat hij open. In het rekenlokaal zijn 3 medewerkers, iedere leerling weet bij welke medewerker hij in de buurt moet gaan werken. Daniel checkt bij de deur in, loopt in het rekenlokaal naar zijn juf toe en samen pakken zij de iPad. Ze openen het digitale portfolio van Daniel en kijken wat zijn rekendoelen zijn van deze maand. Vervolgens heet de juf de kinderen welkom en maakt groepjes aan de hand van de opgestelde rekendoelen. Daniel komt in een groepje van 5 kinderen. Een meisje van 9 jaar, een meisje van 8 jaar een jongen van 6 jaar en een jongen van ook 7 jaar. Zij werken deze maand aan het project ‘Ik ben een architect’. Samen ontwerpen ze een huis en de inrichting. Dit doen ze door middel van plattegronden die ze zelf gaan tekenen. In de meeste gevallen werken de kinderen projectmatig, samen met anderen en aan de hand van een thema. Ze mogen voor dit project door de school lopen om de afmetingen van banken, stoelen, tafels, keukens, etc. op te meten en te gebruiken in hun ontwerpen. Daniel vindt dit erg leuk, omdat hij mag bewegen tijdens de les en omdat ze van elkaar veel leren. Alle aantekeningen worden opgeschreven op blocnotes en vervolgens op een laptop getypt en opgeslagen. Als dit goed gaat gaan ze na enkele dagen, onder begeleiding van een oudere leerling van ongeveer 18 jaar oud, berekenen hoe ze hier miniaturen van kunnen maken. Dit kunnen ze vervolgens in het technieklokaal gaan uitwerken met materiaal als karton, hout, papier, etc.

Big-School-1
Vandaag stoppen ze om 12.00 uur met hun project, ruimen alle spullen op en slaan hun aantekeningen op. Nu gaan de rekenkinderen naar het taallokaal. Daniel checkt in. Hij hoeft dit keer niet op de iPad te kijken aan welke doelen hij gaat werken, want dit heeft hij nog onthouden. Bij taal werkt hij graag alleen. Hij gaat aan zijn doel ‘gedichten met rijm’ werken. Hij pakt zijn werkschrift, een laptop en een woordenboek. Hij besluit een gedicht over de woestijn te gaan schrijven, hij heeft namelijk al veel geleerd over de woestijn en kan hierdoor veel over de woestijn schrijven vandaag. Samen met het woordenboek en de zoekmachine op de laptop schrijft hij allemaal rijmwoorden op. Hierna probeert hij er zinnen van te maken. Om 12.45 uur stopt hij met zijn werk, hij slaat al zijn aantekeningen in de laptop op en loopt weer naar de kookloods. Hier komt hem een heerlijke geur van soep tegemoet. Vandaag staat er courgettesoep op het menu. De courgettes zijn vanmorgen vers geplukt uit de natuurkas. Om 13.00 uur heeft hij zijn lunch op en gaat buitenspelen met nog heel veel andere kinderen.

Workshop
Om 13.30 uur gaat de bel, want dan is het tijd om aan de workshops te beginnen. Daniel heeft zich ingeschreven voor de gitaarles. Hij loopt naar het muziekpaviljoen, hij checkt in en gaat in de grote cirkel zitten op een stoel. Er hebben zich 13 leerlingen ingeschreven voor de gitaarles en die komen nu allemaal het lokaal binnen. De leerkracht controleert op de IPad of iedereen er is die zich heeft ingeschreven. Vervolgens krijgt iedereen een gitaar en de les begint. Om 14.25 uur is de les afgelopen. De gitaren worden opgeruimd en iedere leerling gaat naar zijn stamlokaal.
Stamgroep bijeenkomst in stamlokaal. Er zijn 4 stamlokalen, ingedeeld op leeftijd. Stamlokaal 1 is van 3,5 jaar tot en met 5 jaar. Stamlokaal 2 is van 6 jaar tot en met 9 jaar. Stamlokaal 3 is van 10 jaar tot en met 14 jaar en stamlokaal 4 van 15 jaar tot 18 jaar. Voor vandaag heeft de mentor van stamgroep 2 een teambuildingscircuit voorbereid. Voordat ze beginnen maken ze 3 groepen. Vervolgens gaan ze in circuitvorm 3 ‘probleemsituaties’ oplossen. Eén van de activiteiten is: Zorg dat de tennisbal van de ene kant van het lokaal naar de andere kant van het lokaal komt. Het enige wat gebruikt mag worden om dit voor elkaar te krijgen zijn 4 stukken gehalveerde pvc buizen. Om 15.00 uur stopt het gezamenlijke moment en gaan de kinderen weer door met hun keuzeprogramma.

Keuzeprogramma
Daniel gaat naar het geschiedenislokaal, hij checkt in bij de deur en zoekt een plek aan tafel. Hij pakt zijn mapje en pakt een wit blaadje. Hij tekent op het witte blaadje een zelfbedachte grottekening aan de hand van plaatjes van grottekeningen die hij eerder heeft verzameld. Om 15.30 uur ruimt hij op.

Afsluiting
De dag is voor Daniel voorbij. Hij heeft met zijn moeder afgesproken dat Daniel naar de flexwerkplekken toe zou lopen als hij klaar is met school. Zijn moeder werkt daar regelmatig met haar laptop aan verslagen die ze voor haar studie moet maken. Samen lopen ze langs het schoolwinkeltje en kopen daar een liter soep die een groep leerlingen tijdens de kookworkshop in de middag heeft gemaakt. De moeder van Daniel vindt het fijn dat je af en toe iets te eten kunt kopen, want dan hoeven ze niet meer langs de supermarkt. Daarnaast zijn de maaltijden altijd gezond.

cafe-klein